A bántalmazáson túl: az Egyesült Államok bal oldali

Peter Hudis

Összegzés: Noha a házdemokraták Trump megtámadására tett erőfeszítései nem gyengítették hatalmának megtartását, az igazi próbatétel abban rejlik, hogy ellene folytatott harc a támadási folyamat határain túlmutat – Szerkesztők.

This article was translated into Hungarian from English by Elana Pavlet. It first appeared here: http://sc-journal.com/a-bantalmazason-tul-az-egyesult-allamok-bal-oldali-kihivasai-2020-ban/

Translated by
Elana Pavlet

(English original)

Tehát, Trump végre megkeresették – vagy legalábbis valamiféle. A Ház két vádemelési cikket szavazott – az egyiket Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás visszatartása miatt hatalommal való visszaélés miatt, kivéve, ha az Trump szennyezett a Joe Biden ellen, a másik pedig a Kongresszus nyomozásának aláásására törekedett (ez azonban nem vádolta Trump a sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt). az igazságosság akadálya). Nancy Pelosi, a ház elnöke azonban elhalasztotta, hogy most a vád tárgyait elküldje a szenátusnak, mivel Mitch McConnell többségi vezetõvel vitát folytattak az ott tartandó tárgyalás feltételeirõl és eljárásairól. Ez tökéletesen megfelel a McConnellnek és a republikánusoknak, mivel elsősorban nem akarnak tárgyalást – annak ellenére, hogy teljesen egyértelmű, hogy ha megtartják, akkor minden tekintetben fel fogják szabadítani.

Ennélfogva e pillanattól (december 22-ig) Trump ténylegesen nem bántalmazták, és csak a szenátus tárgyalásának megtartásáig. Nem világos, hogy a Pelosi és a demokraták milyen haszonnal járnak engedményeket szerezni a szenátus republikánusoktól a szabályok és eljárások felett, de ez egyértelmű: a meglehetősen rohanó és szűk fókuszú vádatlanítási folyamat nem változtatta meg lényegesen a tűt egy hüvelyk-rel a Trump hatalomviselésének aláásása.

Ez nem azt jelenti, hogy Trump nem érdemelték meg azzal, hogy szemmel láthatóan megpróbál egy idegen országot nyomásra beavatkozni az Egyesült Államok választásaiba, és átfogja a fogait az egész folyamat során. Ugyanakkor az is a helyzet, hogy jóval azelőtt Ukrajna elnökének sokkal merészebb bűncselekményekkel kapcsolatos felhívása elõtt bántalmazták volna vele.

Mi lenne katasztrofális egyoldalú bevándorlási politikájával, amely magában foglalja a gyermekeknek a szüleik fegyveréből való leszakítását – olyan politikát, amely legalább tucat halálhoz vezetett, és sok gyermek számára traumát okozott, amelynek évtizedeire szükség lehet a javításra? Amikor Obama végrehajtási parancsot alkalmazott a gyermekkori érkezés halasztott fellépése (DACA) program létrehozására, sok republikánus azonnal elkezdett beszélni arról, hogy „az alkotmány megsértéséért” vádolták őt. De amikor egy kicsi, de fontos baloldalú demokraták a házban felvetették a vádemelés szellemét Trump bevándorlás elleni fellépéseivel szemben, Pelosi intett nekik, hogy irrelevánsak.

És mi van egy másik elnökkel, ez a török Erdogannel folytatott hírhedt telefonhívásával, amelyben Trump zöld fényt adott neki, hogy megtámadja Szíria északi részének kurdeit azzal a egyértelmű szándékkal, hogy elpusztítsa a Rojava környékén és a környékén lévő felszabadítási övezeteket, amelyek biztosítottak a legjobb remény egy demokratikus, feminista és szocialista alternatíva számára a Közel-Keleten? Ezresek haltak meg azért, mert tettei (kétségtelenül legalább részben saját törökországi üzleti érdekei ihlette), de valahogy ez sem tette a vádirat cikkeit.

Természetesen felsorolhatjuk a rasszista demagóga által elkövetett bűncselekmények teljes sorozatát, nem utolsósorban William Barr ügyészként történő kinevezését, aki nyilvánvalóan semmit sem törődik a jogállamisággal, de kizárólag Trump ügyvédjeként szolgál minden ügyben. Trump dicsekedni tudott azzal, hogy meggyilkolhat valakit a Fifth Avenue-n, és továbbra is megtartja támogatóit; Most arra a pontra került, hogy az Egyesült Államok főügyésze hivatalosan szankcionálja!

A gyilkosság folyamatának politikai hatásait illetően nem lehet hibáztatni Pelosi-t és a Demokrata Párt vezetését abban, hogy Trump támogatói továbbra is támogatják őt. Az ilyesmik túlnyomó többsége bármilyen esetben támogatná őt, mert támogatják az ő csekély politikáját. A Republikánus Párt manapság kevésbé párt, mint kultusz – az egotisztikus ön-aggrandációra összpontosító kultusz nagyarányú. A polgári társadalom nagy része számára nincs más, amiben hinni lehet, csak annyira megragadni, amennyit csak tudsz, azoknak a rovására, amelyek kevésbé vannak kiváltságosok, mint te magad – még akkor is, ha ez a társadalom megsemmisítését jelenti a folyamat során.

A relevánsabb kérdés az, hogy a házdemokraták által vezetett vádatlanítási folyamat tett-e valamit az ország azon többségének mozgósítása érdekében, akik ellenzik a Trump és szeretnék látni őt eltűnt? Kevés bizonyíték van arra, hogy van. Ha valami – és különösen a közelmúltbeli brit választásoknak köszönhetően – egyre növekszik a kétségbeesés érzése, hogy esetleg újraválasztásra kerül.

Ha egy hatalmas és komoly ellenséggel szembesül, akkor harcolnia kell vele az összes rendelkezésére álló politikai lőszerrel. Alig egy hónapig tartó meghallgatások sorozatának két tárgyra történő szűkítése a tárgyalások sorozatának két tárgyra szűkítésével (amely kezdetben a nyilvánosság számára zárt volt!), Aligha számít erre.

Ezenkívül, hogy a Joe Biden aláásására tett erőfeszítés ösztönözte a demokratikus letelepedést a gyanúsításra, egyértelművé teszi, hogy szemükben a legsúlyosabb sértésnek a sajátja után kell következnie. Megpróbálták-e megtámadni Trump, ha nyilvántartásba vették Bernie Sanders kampányának aláásására? Nehéz elképzelni, mert mivel a Demokrata Nemzeti Bizottságtól az oroszok állítólag beszerzett 2016-os e-mailek azt mutatták, hogy a DNC és Hillary Clinton az illegálisságra korlátozódó módon összeesküvést tanúsított Sanders számára a jelölés megtagadására.

Annak a rendetlenségnek ellenére, amelyet a Háza Demokratikus okozott a dolgokról, nincs ideje kétségbeesni, visszavonulni a politikából, vagy azt feltételezni, hogy Trump második tagjának elutasítása nem igazán számít. Ez számít. A politikai demokrácia ma támadás alatt áll az egész világon, Irántól és Törökországtól Kínáig, Lengyelországtól Oroszországig, Brazíliától és Bolíviától Indiáig. Trump csak egy globális jelenség hamis amerikai kifejezése. Ha ez a politikai demokrácia aláásására és megsemmisítésére irányuló erőfeszítés sikerrel jár, akkor bezárják az ajtót, hogy megbeszéljék még egy új, nem kapitalista jövőbe vezető utat, nem is beszélve annak megvalósításáról. Trump 2020-ig továbbra is hatalmon marad, függetlenül a vádirat folyamatától; a mi feladatunk annak biztosítása, hogy ő már nem maradjon ott.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Comments

FROM THE SAME AUTHOR